Vilken stråhatt ska jag välja?

Går du tankarna att köpa en stråhatt? Vad skoj! En stråhatt är nämligen inte som vanliga hattar utan är rent av ett hantverk gjort av torkade blad, bast, strån eller cellulosa. Det här gör att du bör vara extra försiktig med din stråhatt då den varken tål vatten eller samma behandling som en vanlig hatt. 

Här kommer tips inför ditt köp av stråhatt:

  • När du ska mäta vilken storlek du bör ha, så ska du mäta runt huvudet, från mitten av pannan, för att få fram antalet centimeter runt huvudet är. 
  • När du har fått fram ditt storleksmått från ovan kan du använda denna tabell för att välja rätt storlek för din hatt:

CM

Storlek

54 - 55

S

56 - 57

M

58 - 59

L

60 - 61

XL


  • Skulle det vara så att du är mitt emellan två storlekar kan du enkelt lösa det med ett korkband som förminskar den större storleken. 

När du väl fått hem din stråhatt är det bra att du tar hand om den på rätt sätt. 

  • Skulle hatten råka bli smutsig ska du endast torka av den med en fuktig trasa som tvätt. 
  • Skulle din stråhatt råka bli blöt av regn eller vatten så bör du låta den torka i ett luftigt utrymme. Men aldrig i direkt sol!
  • En stråhatt är skör och därefter bör den behandlas varsamt. Packa den aldrig i trånga utrymmen då den lätt kan bli skadad och vik den aldrig då stråna tyvärr kan gå av. Tänk även på att vara försiktigt när du tar på dig din hatt!

Följer du våra rekommendationer ovan så vågar vi nästan garantera att du har en trotjänare i många år framöver som inte kommer göra dig besviken. Lycka till med din nya stråhatt!