Så lätt vinterskyddar du dina Blundstones

Vintern är här och med det fallande temperaturer och kalla fötter, det är nu tid för dina sköna ingångna Blundstones att visa att de verkligen kan ta dig hela vägen dit du skall utan att du behöver köpa nya stora tunga vinterkängor för att slippa frysa om fötterna. Ett par väl underhållna läderkängor (Blundstone är av läder) kan ta dig precis vart som helst om du hanterar dem på rätt sätt. Jag är helt säker på att Christopher Columbus hade ett par läderkängor på fötterna när han av misstag upptäckte Amerika.

Även om du kanske inte planerar att upptäcka nya kontinenter så behöver du inte spendera timmar och oändliga mängder pengar för att dina Blundstones skall hålla hela vintern, några minuter av din tid i veckan är i värsta fall är det enda som behövs för att hålla dina Blundstones i toppskick.
Det enda du behöver göra är att gå igenom de tre enkla stegen nedan så kan du utan problem behålla dina Blundstones under hela vintern utan att behöva ställa undan och längta efter dem ända till våren.

Steg 1: Vattentäta dina Blundstones

Spray eller gukka? Läder är ett levande material som påverkas av omgivningen och när det är vinter kommer så blir det förr eller senare blött på där du sätter dina fötter och dina Blundstones och för att de inte lädret skall släppa igenom det blöta behöver dina kängor impegneras. På marknaden finns det hundratals om inte tusentals produkter för att skydda dina favoritskor mot vatten och smuts men de kan alla delas in i två kategorier, spray eller gukka.

Spray är fantastiskt, det är lätt att applicera och det skyddar dina skor i alla fall en stund... Förutom att flaskan inte varar så länge kan du vara helt säker på att all spray i flaskan in slutar på dina skor, “spraya på 20cm avstånd” brukar resultera i både impregnerade hallmattor, soffor och en och annan tapet när jag applicerar det. (Min sambo uppskattar det inte alls)

Den enda gången spray faktiskt är något att använda är när du har skor av mocca som till exempel Blundstone 1455, skorna behåller sin stil och de skyddas samtidigt mot vatten och smuts. Det gör dem inte på något vis vattentäta eller immuna mot smuts men det hjälper dig en bit på vägen att hålla dem snygga. Vad du behöver göra för att hålla stilen på dina skor är att borsta och och impregnera dem regelbundet, regelbundet är ca varannan gång du använt dem om det är smutsigt ute. Borsta dem med en riktig moccaborste med kopparborst som verkligen lyfter moccafibrerna innan du återimpregnerar dem så kommer dina boots hålla sig snygga och tycka riktigt bra om dig. Detta gäller självklart inte bara Blundstone kängor av mocka utan alla andra skor av mocka som används när det är blött och kallt ute. 

Gukka på burk och tub, nästan lika lätt att applicera, det är drygt, det skyddar dina skor, du styr precis vart det tar vägen och det blir därför inget svinn. Personligen använder jag alltid någon form av “gukka" istället för spray när jag tar hand om mina Blundstones 1306, det håller längre och resultatet blir mycket bättre.

Vad är då gukka? Gukka är skokräm, skofett, olja, silicon eller något annat som du kan applicera med svamp, trasa eller pensel. Det finns massor av olika typer av produkter i den här gruppen av varor och många av dem är en mix av varandra.

Istället för att rekommendera en viss produkt tar jag mig friheten att lyfta fram fördelar och nackdelar med de olika alternativen som finns att köpa.

Minkolja är riktigt populärt alternativ som ger dina Blundstones en snygg blank stil när du polerat dina boots, tyvärr har olja en förmåga att suga till sig damm när du använder dina boots vilket kan göra dem matta med tiden men då är det inte värre än att du putsar dem på nytt. Jag personligen tycker att den blanka stilen passar fint på Blundstone 063 och Blundstone 510.
Då minkolja är 100% naturligt ger det inte inte heller ett lika bra vattenskydd som produkter med sillikon i, detta är speciellt viktigt om du planerar att använda dina Blundstones när det är riktigt blött ute.

Bivax är den absoluta motsatsen till minkolja, vaxet gör dina Blundstones mer eller mindre helt vattentäta men till priset av att de blir täta även från insidan. Det sistnämnda gör att dina fötter blir blöta när du svettas och blöta fötter om vintern är ingen bra idé.

Sillikon gör dina skor i stort sett lika vattentäta som bivaxet fast de tätar inte insidan lika väl då du inte behöver ett lika tjockt lager av det sistnämnda. Nu är det ju så att sillikon inte är något du lägger på dina skor i ren form utan du skall kika på etiketten på burken för att se om den innehåller sillikon. 

Talg eller fett är ett underskattat hjälpmedel när det kommer till att skydda skinn och göra det vattentätt, det har varit med sedan urminnes tider och gör skinn smidigt och friskt förutom vattenskydd och lyster. 

Så vilket är nu det bästa att smörja in dina älskade Blundstone kängor med? Trumvirvel…. Det korrekta svaret är en mix av alla naturliga produkter ovan, vax, olja och en skvätt talg. Det är med läder som med din egen hud, läderkängor gillar naturliga produkter och uppskattar lika lite som dig att bli insmorda med konstiga kemiska produkter som knapp går att uttala. Så var hittar man då den magiska gukkan som behövs? Scrolla ner ca 1cm så hittar du precis vilken skovårdsprodukt du skall leta efter.

Dubbin

En burk Dubbin är precis vad dina boots gillar, Dubbin håller vatten ute, det gör att du slipper saltfläckar och förutom att det låter dina fötter andas så är det enkelt att smeta på. På tal om att smeta på, på burken står det att du skall använda en svamp eller liknande, bry dig inte om det utan använd fingrarna direkt. Det gör det lättare för dig att verkligen vara säker på att du tätar alla sömmar, det står också att du skall torka bort allt överflödigt fett, bry dig inte om det utan låt dina Blundstones stå över natten så har lädret sugit upp det som du fick på för mycket av.

Ungefär nu funderar du säkert på vart du köper Dubbin, bästa stället är en välsorterad skobutik av äldre sort, du vet en sådan där ägaren har vitt skägg och mustach, det är inte heller ovanligt att det är samma person som öppnade butiken för en sådär 40år sedan.

Steg 2: Isolera din Blundstone

Det finns massor av orsaker till varför du börjar frysa om fötterna men det sker alltid via ledning eller strålning. För dig som råkade missa just det kapitlet i fysikboken en gång för länge sedan så hänger det ihop så här.

Ledning är när du drar på dig dina Blundstones barfota och dina tår ligger mot insidan. Det gör att värmen dina fötter alstrar snabbare leds ut från kängan och dina fötter blir kalla. För att läsa mer kasta ett öga på värmeöverföring på Wikipedia.

Blundstone har redan hjälpt oss en bit på väg genom sin polyurethane sula men för att göra det hela ännu bättre och varmare kan du använda ett par sköna ullstrumpor antingen som ett extra lager alá raggsockar utanför dina vanliga strumpor av bomull eller så tar du ett par ullstrumpor som är avsedda för att användas utan något extra lager under. 

Strålning är det andra sättet värme kan smita från dina fötter, det sker på precis samma sätt som när du sitter framför en öppen spis och känner värmen från elden fast nu är det dina fötter som avger värme eller rättare sagt elektromagnetisk strålning. För att hålla den typen av värmestrålning inne hjälper tyvärr inte ullstrumpor utan här måste någon typ av reflekterande folie användas. I princip skulle det fungera att vira in hela foten i samma folie som du hittar på valfri köksavdelning på ICA eller liknande butik men även om det skulle resultera i att du inte släpper ifrån dig någon värmestrålning alls så kommer det även isolera dina fötter och inte låta dem andas och det i sin tur kommer att göra att de blir blöta och kalla av kondens. Så här är det bästa sättet att antingen peta i en termo-sula eller helt enkelt klippa till ett par lager folie (från den där rullen i köket) som du sedan passar in under sulan i din sko.

Svårare än så är det inte att vinterbona dina Blundstone kängor, så med små och billiga medel kan du utan problem använda dina favoritkängor när kvicksilvret kryper så långt ner som minus 15-20 grader.