10 tips om hur du överlever i vildmarken

Du är i Australien på din första walkabout och plötsligt slår det dig att det är tredje gången du ser samma uttorkade träd. Du är vilse och gått i cirklar. Det är en otäck känsla som ingren av oss vill uppleva oavsett om det är i den Australienska obyggden eller våra svenska skogar. Med rätt förberedelser kommer din upplevelse bli betydligt mindre påfrestande, i den här posten kommer du tips om några av de viktigaste punkterna som du bör känna till innan du beger dig ut. 

1: Säkerställ att någon vet vart du skall, vart du utgår från och framför allt när du förväntas vara framme/tillbaks innan du ger dig ut. Det är alltid bra att ge dem så mycket information om din tur som möjligt, dina kontaktuppgifter, en kopia av din karta med en markering av området som du planerar att befinna dig i med rutten väl markerad om de skulle behöva kontakta eller söka efter dig.

2: Be lokala myndigheter hjälpa dig, fråga om råd så att du är säker på att du känner till de lokala förutsättningarna innan du beger dig ut.

3: Res i grupp, grupper om fyra är mycket bättre än tre. Skulle någon i gruppen skadas kan två i gruppen söka hjälp när gruppens återstående person kan stanna kvar och hjälpa den skadade med första hjälpen, vatten, mat, skydd och emotionellt stöd.

4: Har du ett fordon? Lär känna det innan avfärd och lär dig hur du utför grundläggande reperationer och service av det.

5: Om du skulle råka ut för en olycka eller gå vilse, stanna där du är. Fortsätter du längre in i obyggden riskerar du bara att gå vilse ytterligare. Du inte bara riskerar att komma ytterligare vilse utan även att skada dig själv. Dert absolut bästa är att hitta en skön och trygg plats där du kan börja analysera din situation och göra upp en plan.

6: När du skall signalera, ropa, skrik, vissla (det är inte fel att ta med en bra visselpipa på färden), tänd en signaleld. Allt du kan komma att tänka på som drar till sig uppmärksamhet och som inte skadar dig är bra.

Den internationella nödsignalen är tre snabba signaler i följd, det vill säga det första S'et i morse SOS ... --- ...

Om du kört bil, öppna motorhuven så syns det att du har problem om någon skulle se dig utan att du ser dem.

7: Börja med att rationera ditt kvarvarande vatten direkt. Vatten är bland det viktigaste i överlevnadssituationer. Om du föberett din resa väl så bör du ha vatten med dig, rationera det så att det varar så länge som möjligt. En vanlig person behöver ca 2.5 liter vatten per dag beroende på klimat och det fysiska arbetet som utförs. Men kan du så ta alltid med dig så mycket vatten det går.

8: Försök utföra allt arbete när det är svalare ute för att undvika uttorkning genom att svettas i onödan. Ju mindre du svettas ju mindre vatten behöver du ersätta. Om du varit utan vatten länge rekommenderas du att bara fukta munnen för att sedan dricka mindre mängder riktigt sakta till en början, allt för att kroppen skall hinna ta åt sig så mycket vatten som möjligt.

Mat är inte alls lika viktigt som vatten, du kan gå i dagar utan mat, chansen att du räddas innan det blir ett riktigt problem är stor.

9: Undvik solen! Onödig exponering leder till förlust av vatten. Försök göra så lite som möjligt under dygnets ljusa timmar, behöver du förflytta dig skall du göra det när det är svalt ute.

10: Håll humöret uppe! Om du har oturen att komma vilse någon gång är det superviktigt att hålla humöret uppe, det finns alltid något du kan göra för att hjälpa dig ur situationen. Var positiv och har du säkerställt att någon vet vart du är och vart du skall kommer de förr eller senare sakna dig och börja leta. Kom ihåg punkt 1.

Tio enkla punkter som du förhoppningsvis aldrig behöver ha någon som helst nyttan av. Kom ihåg att förberedelse är A och O när det kommer till att klara sig i naturen.